Google Ad Grants: Hulp voor goede doelen
Een manifestatie van Google’s oude motto Don’t be evil was de introductie van Google Grants: gratis advertentiebudget voor goede doelen. Inmiddels is het motto uit de roulatie gehaald, maar worden de goede doelen nog steeds ondersteund.
Het wordt steeds moeilijker, maar is er nog altijd véél winst te behalen uit Google Grant campagnes. Wij beheren ruim 100 Google Grant campagnes voor 20+ stichtingen. Per goed doel zien wij maandelijks van 500 tot 40.000 bezoekers van de advertenties naar de websites van goede doelen gaan.
Het ontstaan van Google's Ad Grants
Niet lang daarna, in oktober 2000, ging Google de concurrentie aan met Adwords, en vernieuwde met het AdSense model door bieden per duizend weergaven mogelijk te maken. Goto.com werd overgenomen door Yahoo en verdween. Google zette de innovaties door met fraudecontrole, en kwaliteitsscores die de advertentieplekken bepaalden. In 2003 was het succes onomkeerbaar en er werd meer dan 143 miljoen dollar winst gerapporteerd. Met die winst deed men iets terug: de introductie van Google Grants.
Wat is Google Grants precies?
Google Grants is $10.000 gratis advertentiebudget voor goede doelen. Hiermee kunnen advertenties worden vertoond die donaties en andere campagnedoelen ondersteunen.
Sinds het ontstaan is het fenomeen niet meer weg te denken uit Google’s bedrijfsmodel. Ondanks inperkingen op de inhoud van goede doelen-advertenties, die kwalitatief hoogstaand moeten zijn (of blijven) om te mogen deelnemen. Wij monitoren daarom de meest belangrijke wijzigingen binnen Google Grants.
Het overzicht van de belangrijkste veranderingen in Google Grants vindt je hieronder.
Google Grants: Tijdlijn
Hieronder vindt je de belangrijkste wijzigingen die het bereik van de Google Grants hebben beïnvloed of beperkt, en hoe wij hier als beheerders van de accounts mee om zijn gegaan.
16 oktober 2018: Wijziging verkeer toewijzing
- Net als in april zien we een flinke daling in klikken per account
- Gemiddeld een kwart van het totaal
- De doorklikratio neemt hierbij enorm toe, wat aangeeft dat er ondanks de mindere hoeveelheid klikken nog veel meer vertoningen zullen wegvallen
Deze wijzigingen kunnen deels worden opgevangen door de nieuwste technieken te gebruiken (zoals slim bieden en dynamische advertentiegroepen). Bij accounts waar deze strategieën niet worden gebruikt, zien we flinke verschillen in verkeer. Het bezoekersaantal neemt pas weer toe nadat deze nieuwe technieken worden ingezet.
24 juli 2018: Adwords wordt Google Ads
23 juni 2018: Certified Professionals
24 april 2018: Minder verkeer
15 maart 2018: Geen $2 bid cap meer!
Conversie optimalisatie: Bieden per website actie, zoals een inschrijving, donatie of andere (zelf bepaalde) actie.
1 januari 2018: Doorvoering filter
14 december 2017: Filter op kwaliteit
Eind 2017 wordt de al eerder opgemerkte kwaliteitsfilter officieel.
De eerder doorgevoerde wijzigingen worden nu samen met enkele andere wijzigingen gecommuniceerd naar Grant houders.
De andere wijzigingen:
- Minimaal 5% CTR (doorklikratio – voldoe je niet, wordt account geannuleerd)
- Geen enkelvoudige keywords meer toegestaan
- Technische vereisten voor account
Dit zorgt voor enorme vraag naar controle op de beleidseisen. Voldoe je niet aan de eisen, dan wordt de account gedeactiveerd. De eerste weken na deze wijzigingen is dit niet streng. Maar vanaf januari 2018 moet er continu worden geschakeld.
1 augustus 2017: Eerste wijzigingen filter
24 juni 2017: Eerste wijzigingen filter
1 januari 2013: Stop op aanvragen Grants Pro
De toegekende accounts mogen blijven bestaan en zijn tot heden ten dage onder dezelfde voorwaarden (maandelijks $40.000 budget) actief.
1 December 2010: Introductie Grants Pro
Deze bijzondere accounts zijn te gebruiken met meerdere domeinen en vallen wat betreft categorisatie in een andere categorie. In de Grants Pro campagnes die wij beheren zien we minder impact van de grootschalige wijzigingen, dan bij de reguliere Grant accounts.
IM Lounge voor Google Grants
Wij zijn groot fan van goede doelen en verenigingen met een ANBI. Heb je vragen over Google Grants, of wil je weten waar je aan moet voldoen om te mogen deelnemen? Lees dan verder op googlegrants.nl.
Meer weten over IM Lounge en ons werk voor goede doelen? Bekijk hier het team of lees één van onze andere blogs!