Pas vandaag nog je Facebook advertentie profiel aan

Deze content is 8 jaar oud. Graag hiervoor je aandacht als je onderstaande artikel leest.

Heb je wel eens dat je een Facebook advertentie ziet waar je geen interesse in hebt? 
Dit kan lastig en soms zelfs storend zijn. Je kan er natuurlijk voor kiezen om een specifieke advertentie niet meer te zien door op kruisje te klikken rechts bovenin (kijk hier hoe dat werkt). Maar er is meer mogelijk met Facebook privacy en advertentievoorkeuren.

 

Hoe werkt het?

Facebook verzamelt anoniem gegevens over jouw internet gedrag. Hiermee delen ze jou in bij onderwerpen waarvan zij denken dat jij interesse in hebt. Op basis van die informatie tonen ze de advertenties. Het doel is om een relevante advertentie te laten zien aan mensen die op basis van hun interesse, daadwerkelijk iets hebben aan de advertentie.

 

Een voorbeeld: je bekijkt een paar keer verschillende voetbalpages en groepen om op de hoogte te blijven van jouw favoriete club en competitie. Facebook ziet door dit gedrag dat je geïnteresseerd bent in voetbal. Deze informatie wordt opgeslagen in een zgn. cookie, maar ook in jouw profiel settings. Vervolgens laat Facebook je een advertentie zien voor de nieuwste voetbal game.

 

Maar Facebook gaat verder. Er wordt ook gekeken naar interesses van anderen. Als jij op anderen lijkt door jouw interesses en gedrag, worden zowel jouw profiel als die van die anderen ‘verrijkt’ door statistisch onderbouwde aannames.

 

Voorbeeld: John heeft 90% overeenkomst met jou (bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, bezoeken aan specifieke websites, interesses in Facebook pages zoals die van Netflix, Buzznet etc.). Maar John bekijkt geen voetbalpagina’s. Dan kan het toch zijn dat John de advertentie van de nieuwste voetbal game krijgt te zien, omdat hij qua gedrag erg lijkt op jou. In marketingtermen heet dit look-a-likes.

 

Hoe kan ik zien wat Facebook denkt dat mijn interesses zijn (en aanpassen)?

Ben je benieuwd bij welke onderwerpen je bent ingedeeld? Of wil je over een bepaald onderwerp geen advertenties meer ontvangen? Kijk dan bij je Facebook privacy en advertentievoorkeuren en neem dan de volgende stappen:

  1. Kijk dan onder je Facebook instellingen (rechts boven)
  2. en kijk onder het het kopje advertenties in de linker kolom.
  3. Kijk onder de optie Advertenties gebaseerd op mijn voorkeuren
  4. Klik op de blauwe knop Naar advertentievoorkeuren

 

Hier vind je een schema met alle interesse waar je bent ingedeeld. Door te klikken op een item, kan je interesses verwijderen zodat je geen advertenties meer ziet die bij deze interessegroep horen. Verder kan je ook zien welke adverteerders jouw contact informatie hebben en websites van adverteerders die je hebt bezocht.

 

Wij zagen bijvoorbeeld veel interesses in social media sites (Buzz Feed, Digital Marketing, Social Media Examiner etc.), maar ook Netflix en  Het Parool.

 

Voorbij aan Facebook

En buiten Facebook wil je natuurlijk ook beter zien hoe je gevolgd wordt. Je kan eens kijken op youronlinechoices.com. Hier kan je zien welke bedrijven interessegegevens over je verzamelen. Je kan hier helaas niet zien bij welke groepen ze je indelen. Je kan er alleen voor kiezen om per bedrijf het toe te staan of te verbieden.

 

Meer weten over advertentievoorkeuren en relevante advertenties? Neem contact met ons op!

IM Lounge About the author

info@imlounge.nl

IM Lounge is een Media Performance agency. Wij ontwikkelen media strategieën en doen media-inkoop. Wij zorgen voor de juiste boodschap, voor de juiste doelgroep op het juiste moment. Daarbij geloven wij dat mediastrategie tegelijkertijd met de creatie strategie moet worden ontwikkeld.