
Optimalisatie strategie: Dé professionele workflow die jouw Facebook campagne verbetert
Verbeter je campagnes met onze professionele workflow
Tijdens kerst en oud en nieuw ligt de arbeid eventjes stil. Maar de advertentiecarrousel draait des te sneller. Effectief adverteren is tegenwoordig méér dan je schoen zetten en wachten tot je beloond wordt. Zeker via platformen als Facebook. Maar… hoe draai je aan de juiste knoppen van je campagne? Leer hier onze Facebook optimalisatie tips!
Campagnes optimaliseren
Na het opzetten van een campagne, verbeter je jouw inzet aan de hand van de resultaten. Maar waar kijk je precies naar? En wat betekent het precies om te optimaliseren?
Optimalisatie: Het verbeteren van de uitkomst en waste voorkomen, op basis van huidige resultaten.
Je kijkt dus naar de resultaten en zet slechte dingen uit. Meer budget naar wat goed gaat. Toch? Nou… soms. Een beetje. Wij stellen vooral veel vragen. Die zorgen namelijk voor nieuwe inzichten. Je kunt ze bovendien niet vaak genoeg stellen, want je hebt steeds een beter antwoord. Voorbeelden:
› Waar laat ik welke content zien?
› Wie is mijn doelgroep?
› Welke formaten en typen advertenties gebruik ik?
› Op welke manier bied ik op mijn klikken of weergaven?
› Wat levert de inzet in de praktijk op?
Bedenk de statistieken die het belangrijkst zijn voor jouw resultaten. Volg deze zo vaak als je kunt en bekijk de verschillen na een wijziging. Tip: Maak een aparte custom kolom aan met alle statistieken die je wilt zien en sla deze op. In de meeste overzichten zijn bijvoorbeeld “website verkopen”, “frequentie” of “relevantie score” niet standaard zichtbaar. Scheelt flink wat tijd.
Dagelijks lopen we door de campagnes heen en sturen we bij. Dit hoeft niet voor alle statistieken, maar om effectief te blijven wil je in elk geval de volgende cijfers dagelijks scherp in de gaten houden:
› Uitgaven
› Bereik
› Resultaat (Bijv. Website purchases)
› Kosten per resultaat (Cost per Website Purchase)
› Opbrengst per resultaat (Website Purchase value)
› ROAS (Return On Ad Spend)
› Link clicks
› CPC
› CTR (link clicks)
Hierbij vergelijken we resultaten altijd met de dag ervoor, om te zien of de belangrijkste statistieken sturing nodig hebben. En naar de vertoningsfrequentie, om te zien of de doelgroep uitgeput raakt.
Tijdsframe is belangrijk. De aspecten die het meeste invloed hebben op de campagnedoelen, wil je daarom ook per week naast elkaar zien. Om het bereik onder je doelgroep te begrijpen en te kunnen garanderen dat je de resultaten haalt, let je op de volgende statistieken:
› Kosten per resultaat (Cost per Website Purchase)
› Opbrengst per resultaat (Website Purchase value)
› ROAS (Return On Ad Spend)
› Link clicks
› CPC (link clicks)
› CTR (link clicks)
› CPM
› Relevance Score
Naast deze inspanningen zoeken we naar ruimte voor verbetering op gebied van het advertentiemateriaal (foto’s/video’s), plaatsingen en doelgroepen.
Uiteindelijk wil je natuurlijk meer conversie stimuleren tegen lagere kosten. Je CPA (kosten per conversie) zijn daarom de heilige graal van je campagne. Zijn er tekenen van uitputting (zoals een hoge frequentie in de laatste periode)? Is het nodig om breder of specifiekere doelgroep aan te spreken? Dit kan allemaal invloed hebben op je CPA, naarmate het moeilijker wordt om de geïnteresseerde mensen binnen je doelgroep te bereiken.
Voor grotere campagnes of doorlopende inzet, stuur je ook maandelijks bij. Daarbij moet je vragen stellen zoals: Welke nieuwe inzichten wil ik A/B testen? Wat werkte niet? Welke kanalen, plaatsingen en doelgroepen brengen de meeste engagement? Wat is mijn verkeer/conversie ratio? Hoe uit dit alles zich op de website en in de praktijk?
Door systematisch een strategie op je campagne toe te passen, weet je precies wat je kunt verwachten. Zo sla je de plank altijd raak.
Houd je vragen aan over aan deze blog? Laat het ons weten! We beantwoorden ze graag.
Bovendien doen we trainingen en audits, vanuit het IM Lounge hoofdkwartier, of gewoon bij jou op locatie.
Meer weten over onze ervaring? Bekijk eens een overzicht van onze klanten.