Social Media Benchmark Insights 2023 door DDMA

TL;DR:

De DDMA Social Advertising Benchmark 2023 presenteert waardevolle inzichten in het Nederlandse sociale advertentielandschap. Gebaseerd op een analyse van 154.000 campagnes ter waarde van 140 miljoen euro van januari 2021 tot juli 2023, zijn hier de belangrijkste bevindingen:

 1. Marktaandeel: Meta (Facebook en Instagram) domineert met een marktaandeel van 75%, terwijl TikTok een snelle groei kent.
 2. Economische impact: Adverteerders geven vanwege economische onzekerheid prioriteit aan kortetermijndoelen en geven de voorkeur aan conversiegedreven campagnes.
 3. Seasonality: De bestedingen aan B2C-advertenties pieken tijdens de feestdagen, behalve op TikTok.
 4. Prijstrends: LinkedIn en Meta zien dat de CPM daalt, terwijl Snapchat en TikTok concurrerender worden.

Deze inzichten bieden marketeers waardevolle gegevens om hun sociale advertentiestrategieën te verbeteren. Laten we nu in de details duiken.Introductie

De DDMA Social Advertising Benchmark 2023 is een baanbrekend rapport dat de dynamiek van social adverteren in Nederland blootlegt. Dit rapport analyseert een enorme dataset van 154.000 campagnes met een cumulatieve waarde van bijna 140 miljoen euro, verspreid over de periode januari 2021 tot juli 2023, en werpt licht op verschillende aspecten van sociale advertentietrends. Hier splitsen we de belangrijkste bevindingen op in cijfers.


1. Marktaandeel: Meta is nog steeds oppermachtig

 • Meta’s Dominantie: Meta, bestaande uit Facebook en Instagram, staat hoog met een duizelingwekkend marktaandeel van 75% in de uitgaven voor sociale advertenties. Deze dominantie is door de jaren heen consistent gebleven
 • Afhankelijkheid: Uitdagende afhankelijkheid: Hoewel veel bedrijven de wens uiten om hun afhankelijkheid van Meta en Google te verminderen, blijkt interessant dat uit de gegevens blijkt dat deze transitie langzaam vordert.
 • TikTok’s: TikTok is het platform om in de gaten te houden en beleeft een snelle stijging met een stijging van 50% in marktaandeel in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar.
 • De strijd van Twitter (X): Twitter, nu bekend als X, heeft zijn marktaandeel zien kelderen tot een schamele 0,6%, wat vragen oproept over zijn toekomst als advertentieplatform.

2. Economische impact: succes op de korte termijn belangrijker dan branding

 • Focusverschuiving: Ondanks recente discussies over de heropleving van awareness- en merkcampagnes wijzen de gegevens uit 2023 op een tegengestelde trend. Er is een afname van het aantal campagnes gericht op bekendheid en videoweergaven.
 • Conversiegericht: adverteerders lijken prioriteit te geven aan conversiegedreven campagnes, mogelijk als gevolg van economische onzekerheid. Kortetermijndoelstellingen hebben aan belang gewonnen.
 • Nadruk op e-commerce: E-commerce, dat een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt, kanaliseert nu maar liefst 81,1% van zijn campagnes in conversies, wat een verschuiving naar directe verkoop aangeeft.

3. Seasonality: het seizoen voor B2C

 • Vakantiepieken: B2C-merken openen hun portemonnee tijdens de feestdagen, zoals blijkt uit een aanzienlijke stijging van de advertentie-uitgaven. Deze seizoensgebondenheid geldt voor alle B2C-kanalen behalve TikTok.
 • Het stabiele jaar van LinkedIn: LinkedIn, een B2B-platform, handhaaft het hele jaar door consistente advertentie-uitgaven, met een lichte daling in december.

4. Pricing Trends: CPMs on the Move

 • Prijsdaling van LinkedIn: Ondanks dat LinkedIn het duurste platform blijft, ervaart LinkedIn een substantiële daling van de CPM (Cost Per Thousand Impressions) in 2023.
 • Meta’s CPM daalt: Meta’s CPM is ook getuige van een daling, mogelijk als gevolg van veranderingen in de mediaplannen na COVID-19 en privacyontwikkelingen.
 • Concurrentie op Snapchat en TikTok: Snapchat en TikTok zien de CPM stijgen naarmate de concurrentie op deze platforms toeneemt.
 • Twitter/X moeilijkheden: Twitter/X wordt duurder ondanks lagere advertentie-uitgaven, wat vragen oproept over de effectiviteit ervan.
 • Meta’s CPM Decline: Meta’s CPM also witnesses a decline, possibly due to changes in media plans post-COVID-19 and privacy developments.


Concluderend biedt de DDMA Social Advertising Benchmark 2023 waardevolle inzichten in het zich ontwikkelende landschap van social adverteren in Nederland. Deze cijfers vertellen een verhaal over de dominantie van Meta, de snelle opkomst van TikTok, de heerschappij van kortetermijndoelen, seizoensgebonden advertentie-uitgavenpatronen en veranderende prijsdynamieken. Voor marketeers dienen deze bevindingen als een kompas om effectief door de steeds veranderende wereld van sociale reclame te navigeren. Blijf op de hoogte van deze trends om voorop te blijven lopen in de game.


Download het DDMA onderzoek hier

IM Lounge About the author

info@imlounge.nl

IM Lounge is een Media Performance agency. Wij ontwikkelen media strategieën en doen media-inkoop. Wij zorgen voor de juiste boodschap, voor de juiste doelgroep op het juiste moment. Daarbij geloven wij dat mediastrategie tegelijkertijd met de creatie strategie moet worden ontwikkeld.