Linkbuilding: Werkt het nog?

Deze content is 4 jaar oud. Graag hiervoor je aandacht als je onderstaande artikel leest.

Dit artikel geeft antwoord op deze vragen:

   › Linkbuilding: Werkt het nog?
   › Wat is linkbuilding?
   › Wél of niet Linkbuilden?
   › De rol van content in linkbuilding
   › What-not-to-do in linkbuilding
   › Welke soort linkbuilding werkt nog?

 

Al sinds het ontstaan van Google stijgt de vraag naar zichtbaarheid in zoekmachines. Een groot onderdeel in marketing is daarom SEO: het verbeteren van je positie in de zoekresultaten. Over het algemeen zijn hier drie manieren voor.

1. Betrokkenheid: Geef antwoord op de juiste vragen en genereer betrokkenheid
2. Site techniek: Zorg dat Google de content begrijpt en vertoont

Dit zijn de twee elementen waar je zelf, proactief aan kunt werken. Voor het laatste onderdeel heb je hulp van buitenaf nodig:

3. Autoriteit: Vergaar links van andere websites

 

Wat is linkbuilding?

Het opbouwen van links van andere websites heet linkbuilding. Kort na het ontstaan van Google was dit dé manier om hoog in de zoekmachines te eindigen. Rara, wat gebeurde er…? Startpagina’s floreerden! Men kon een link plaatsen tegen betaling of ruilen. In sommige gevallen zelfs gratis.

Niet veel later werden nieuwe cues toegevoegd. Google analyseert nu alle links naar je website (ook genoemd: Backlinks) en kan naar eigen zeggen zien wanneer links op natuurlijke wijze toenemen en wanneer ze via linkbuilding worden toegevoegd. Betaalde en georganiseerde link building keurt Google expliciet af.

 

Wel belangrijk, maar niet bepaald aangemoedigd… Dus: wél of niet Linkbuilden?

Linkbuilding heeft nog altijd een enorme bijdrage aan de SEO score, mits de links organisch ontstaan. Organisch betekent natuurlijk – wat zo veel betekent als, andere websites moeten uit eigen interesse naar jouw pagina verwijzen. Het is niet de bedoeling om actief links naar je eigen website te (laten) plaatsen. Doe je dit niet subtiel, dan krijgen je pagina’s een spam score die kan leiden tot een afkeuring van bepaalde pagina’s of zelfs het gehele domein.

 

De rol van content in linkbuilding

De meest bewezen manier van organische linkbuilding is het maken van goede content. Denk aan een interessant verhaal, plaatje of video die je website als autoriteit van jouw betreffende vakgebied op de kaart zet. Zolang links op natuurlijke wijze ontstaan blijft het een belangrijk onderdeel van de SEO score.

 

What-not-to-do in linkbuilding

Wij hebben een standaard lijstje dat we aftikken wanneer we domein autoriteit willen verbeteren.

  1. Plaats géén links op portalen zoals Startpagina.nl: Startpagina’s bestaan om websites te voorzien van backlinks: inmiddels wordt dit gezien als vals spelen – met negatief effect op SEO
  2. Een bedrijfsprofiel online plaatsen blijft wél nuttig omdat je adresgegevens er bij staan (“Citation Building”)
  3. Vermijd links van generieke “SEO Blogs” en “€12,50 per link” websites
  4. Bepaal de kwaliteit van websites voordat je een plaatsing aanvraagt
  5. Betaal nooit per plaatsing, zonder dat de website bewezen werkt
  6. Er zijn véél “SEO Blogs” en generieke blogs/websites met bogus-artikelen
  7. Denk altijd na: Heeft de site een legitieme reden om je link te plaatsen?
  8. Stel vragen over kwaliteit: Is er betrokkenheid van bezoekers? Een sectie met opmerkingen, waarin commentaar wordt geplaatst?
  9. Doe altijd een check op de DA/PA (Moz) of TF/CF (Majestic) scores om te zien of de websites een goed of slecht gewaardeerd worden.

 

Welke soort linkbuilding werkt nog?

Het is dus de bedoeling om anderen te overtuigen links naar jouw website te plaatsen, zonder dat je ze vraagt om jouw links te plaatsen. Gelukkig zijn er nog genoeg manieren om organische linkbuilding te stimuleren.

 

› Har: Help a Reporter
Journalisten zijn altijd op zoek naar materiaal en jij kunt ze helpen. Maak een profiel op https://www.helpareporter.com/ en ontvang vragen over gespecialiseerde onderwerpen waar jij als expert een antwoord op kunt geven. In ruil voor de quote (of informatie) zullen de reporters een wederdienst bewijzen, zoals het noemen van je organisatie en/of de website. Backlink acquired!

 

› Blog over actuele onderwerpen
Elk onderwerp van gesprek in de maatschappij is een kans. Als je verwacht dat het perspectief van jouw organisatie écht een aanvulling is op de huidige antwoorden die klinken, schrijf hierover dan een artikel of maak content die jouw perspectief uitdrukt. Plaats het op de website, het liefst met een sterke onderbouwing – empirisch onderzoek, argumenten uit de literatuur en van experts. Controversiële onderwerpen betekent dat er vragen zijn. Vragen die mensen stellen aan zoekmachines. Vragen waar jij antwoord op kunt geven. De theorie schrijft voor dat dit soort artikelen worden opgepikt en herkend door zoekmachines, die het domein als gevolg hoger waarderen.

 

› Co-schrijven
Lever content aan die gebruikt of herschreven mag worden. Dit kan bij nieuws-outlets en andere sites waar artikelen worden geplaatst. Beperk je bij voorkeur tot je niche, omdat de grotere nieuws-outlets vrijwel altijd vragen om betaling – ook al lever je zelf de content aan. Auteurs van deze niche websites hebben vaak reden om de content te plaatsen (zij ontvangen hoge kwaliteit content) en de wederdienst is klein (plaatsen van een link naar jouw website). 

 

› Herstel kapotte links
Maak een uitdraai van alle links die in de afgelopen periode niet meer konden worden opgehaald tijdens de crawl. Meestal worden deze links ‘lost’ genoemd. Vraag de beheerders van deze pagina’s om de link naar jouw website te herstellen.

 

› Lijsten op algemene/lokale websites
Niet voor alle niches mogelijk! Maar… tijdens meerder projecten zijn we op websites gestuit die verwijzingslijsten hebben. Denk aan de lijst van hulplijnen op Instagram of opleidingsinstanties genoemd op gemeente sites. Overheidswebsites zijn altijd een goede start, maar ook sociale wijzers en andere lokale websites helpen graag als je onderdeel uitmaakt van de (lokale) gemeenschap.

 

› Zet benoemingen om in backlinks
De simpelste optie voor organische linkbuilding: Zorg dat website artikelen waar jouw organisatie wordt genoemd (maar nog niet wordt gelinkt) alsnog een link ontvangt. Beleefd vragen hiervoor is vaak genoeg.

 

› Schrijf top-level content (“Skyscraper techniek”)
Veruit de lastigste, maar de meest belonende vorm van natuurlijke linkbuilding. Start met het vinden van content waar op dit moment véél naar wordt gelinkt. Maak een uitdraai van de meest gelinkte pagina’s rond een onderwerp – dit kan onder meer via Ahrefs. Kies één van de pagina’s waar veel naar wordt gelinkt. Nu de moeilijkste stap: Pak het vraagstuk van deze pagina (de content) en verbeter het: breidt de antwoorden uit, actualiseer – update de huidige referenties en voeg nieuwe toe, verbeter het design (meer visueel en leesbaar), ga dieper in op de huidige vragen. Maak het een meer relevante, actuele en plezierige lezerservaring.

 

Vervolgens biedt je het aan bij sites die naar het oorspronkelijke artikel linken, met de vraag om naar jouw betere artikel te linken. Voordeel: Dit kan in bulk, omdat het om één stuk content gaat. Nadeel: De content moet écht een significant beter antwoord geven op het vraagstuk, dan het origineel.

 

Kortom, linkbuilding anno 2019 is nog steeds een goede vorm van SEO. Ook al raadt Google het af. En ook al is het niet altijd praktisch. Gelukkig zijn er naast linkbuilding nog véél meer manieren om je site hoger te laten scoren in Google. Meer weten? Stuur ons een bericht!

IM Lounge About the author

info@imlounge.nl

IM Lounge is een Media Performance agency. Wij ontwikkelen media strategieën en doen media-inkoop. Wij zorgen voor de juiste boodschap, voor de juiste doelgroep op het juiste moment. Daarbij geloven wij dat mediastrategie tegelijkertijd met de creatie strategie moet worden ontwikkeld.